- 2021.03.31.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Fantázia
- Nehézség: Közepes
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés1 óra
- Adag4
- Megtekintés18 636
Hogy mi a különlegessége ennek a tarhonyás hús receptnek? Az, hogy nem lehet elrontani 😁.
Van egy trükk, amivel biztos sikert aratsz, és sokkal finomabb lesz, mint bármely másik tarhonyás hús recept. A tésztaszemek pörgősek maradnak, viszont nem lesz száraz az étel. A lényeg, hogy a tésztát nem külön vízben, hanem a pörkölt szaftjában főzzük ki, így sokkal ízletesebb lesz.
Ezt a receptet most sertés lapockából készítettem el, de ugyanolyan finom sertéscombból, pulykamellből, csirkemellfiléből és csirkecombfiléből is. A receptet tovább lehet bővíteni mindenféle “földi jóval”, pl. kolbásszal, krumplival, paradicsom, paprikával, sárgarépával és egyéb zöldségekkel. Igaz, ha jól tudom ebben különbözik a pásztortarhonya a tarhonyás hústól. Amiben van kolbász és krumpli, azt már pásztortarhonya névvel illetik.
Nem tudom, hogy Te melyik korosztályt képviseled, és vannak-e emlékeid a 80-as, 90-es évekből az általános és középiskolai menzás kaját illetően, de nekem ez az egyik kedvenc nosztalgikus ételem. Ráadásul ez a recept teljesen visszaadja az akkori ízvilágot.
Tekints meg további recepteket a Receptek menüpontra kattintva.
A tökéletes tarhonyás hús recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A finomra aprított vöröshagymát 3 evőkanál olajon párold üvegesre.
Tűzről lehúzva hintsd meg pirospaprikával, keverd össze.
Pici pici vízzel öntsd fel és ismét keverd össze.
Tűzre visszatéve forralj rajta egyet, majd tedd bele az időközben kis kockára vágott húst.
Erős lángon kevergesd, míg a hús ki nem fehéredik, majd némi vizet aláöntve, sóval-borssal és a fűszerekkel ízesítve, fedő alatt alacsony energián főzd csaknem készre (kb. 50-60 perc).
(Ez a lépés kihagyható: Amikor a hús már félig puha, elkezdjük a tarhonyát külön edényben 1 evőkanál olajon megpirítani. Én úgy szeretem, ha jól át van pirítva, barnásabbak a szemek, persze azért ne legyenek szenesek :). Ha nem szeretnéd átpirítani a tarhonyát, attól még az eredmény jó lesz, habár a pirítás add neki egy igazi eredeti ízt. Nálam is előfordult, hogy amíg főtt a pörkölt mást csináltam és megfeledkeztem róla, már nem volt időm pirítgatni, úgy ahogy volt beleöntöttem a száraztésztát a pöribe.)
Ha a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a (pirított) tarhonyát. Vigyázz a felcsapódó vízgőzzel.
Felöntjük bőséges vízzel. Alaposan lepje el a tarhonyát! (kb. 2 újjnyi magasan.)
Fedő alatt, még mindig alacsony hőfokon, keverés nélkül készre pároljuk, a tarhonya ilyen formán remekül átveszi a pörköltös hús ízét, ellenben nem ég le, mivel az étel tetején készül el. Ha "megitta" a levét, de még keménynek találjuk a kis tésztagolyókat, pótoljuk a folyadékot.
Végül átkeverjük az egészet, és azon forrón, savanyúsággal tálaljuk.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
A tökéletes tarhonyás hús
Hozzávalók
Follow The Directions
A finomra aprított vöröshagymát 3 evőkanál olajon párold üvegesre.
Tűzről lehúzva hintsd meg pirospaprikával, keverd össze.
Pici pici vízzel öntsd fel és ismét keverd össze.
Tűzre visszatéve forralj rajta egyet, majd tedd bele az időközben kis kockára vágott húst.
Erős lángon kevergesd, míg a hús ki nem fehéredik, majd némi vizet aláöntve, sóval-borssal és a fűszerekkel ízesítve, fedő alatt alacsony energián főzd csaknem készre (kb. 50-60 perc).
(Ez a lépés kihagyható: Amikor a hús már félig puha, elkezdjük a tarhonyát külön edényben 1 evőkanál olajon megpirítani. Én úgy szeretem, ha jól át van pirítva, barnásabbak a szemek, persze azért ne legyenek szenesek :). Ha nem szeretnéd átpirítani a tarhonyát, attól még az eredmény jó lesz, habár a pirítás add neki egy igazi eredeti ízt. Nálam is előfordult, hogy amíg főtt a pörkölt mást csináltam és megfeledkeztem róla, már nem volt időm pirítgatni, úgy ahogy volt beleöntöttem a száraztésztát a pöribe.)
Ha a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a (pirított) tarhonyát. Vigyázz a felcsapódó vízgőzzel.
Felöntjük bőséges vízzel. Alaposan lepje el a tarhonyát! (kb. 2 újjnyi magasan.)
Fedő alatt, még mindig alacsony hőfokon, keverés nélkül készre pároljuk, a tarhonya ilyen formán remekül átveszi a pörköltös hús ízét, ellenben nem ég le, mivel az étel tetején készül el. Ha "megitta" a levét, de még keménynek találjuk a kis tésztagolyókat, pótoljuk a folyadékot.
Végül átkeverjük az egészet, és azon forrón, savanyúsággal tálaljuk.
Szólj hozzá!